2012. október 29., hétfő

Bombajó !


A szezámmag az ókori Keleten terjedt el többezer évvel ezelőtt.
A hindu mitológia szerint az istenség által megáldott mag a halhatatlanság szimbóluma.
Az ősi Kínában olyan értékesnek tartották, hogy a várandós asszonyok és a gyermekek még a legnagyobb éhínség idején is kaptak belőle egy adagot.

100 gramm szezámmagban 975 mg kálcium van, azaz: egy evőkanálnyi belőle annyi kálciumot tartalmaz, mint egy pohár tej.
(Az ajánlott mennyiség 800-1200 mg,  várandósság idején: 1200-1500 mg naponta).
Emellett E- és B-vitamin, valamint vas is van benne.
Jótékony hatással van a zsírsav-anyagcserére. Csökkenti a kóros vérzsírszintet.

Az alacsony kálcium-tartalmú étrend már gyermekkorban és későbbi életünk során is komoly problémákat okoz.
(Nem megfelelő csontosodás, rossz tartás, fogak korai romlása, caries hajlam, csontritkulás, az arc korai öregedése és ráncosodása, korpaképződés, bőrkeményedések, izomgörcsök, koncentrációs zavarok, ízületi fájdalmak...)

Az alábbi recept egy könnyen, gyorsan elkészíthető kálciumbomba!

Hozzávalók:
20 dkg szezámmag
10 dkg méz

Elkészítése:
Két evőkanálnyit tegyünk félre, a többi szezámmagot daráljuk le (mákdarálón),
ezt a szezámmaglisztet azután keverjük össze a mézzel, 
nedves kézzel formáljunk belőle golyócskákat,
forgassuk meg a félretett szezámmagban,
rakjuk a szánkba, ha még marad, akkor tányérra vagy muffin-papírra.

Tovább is fejleszthetjük:
aprózhatunk bele aszalt gyümölcsöt: vörösáfonyát, szilvát,
tehetünk bele hántolt napraforgómagot,
darált diót... Szárnyalhat a fantáziánk!

A gyerekek is nagyon szeretik!
Csak győzzük csinálni!


(Az alapötletet a "Homeo Sapiens"-ből vettem.)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése